GRUNDUTBILDNING YKB LASTBIL

Grundutbildningar
60 745 KR inkl. moms

Organisatör

Söderkulla Tung Trafik AB

Telefonnummer

033 - 430 08 00

E-postadress

kontoret@soderkulla.se

VÄLJ ÖNSKAT DATUM

Observera att ni måste behärska Svenska i tal och skrift.

05 AUG
Grundutbildning YKB Lastbil
Fullbokad 08:00 - 17:00
60 745 KR
09 SEP
Grundutbildning YKB Lastbil
1 plats kvar 08:00 - 17:00
60 745 KR
14 OKT
Grundutbildning YKB Lastbil
12 platser kvar 08:00 - 17:00
60 745 KR
18 NOV
Grundutbildning YKB Lastbil
12 platser kvar 08:00 - 17:00
60 745 KR
För att genomföra grundutbildningen måste du behärska svenska i tal och skrift, vara bosatt i Sverige samt ha ett giltigt körkortstillstånd för tunga fordon.
Våra grundutbildningar genomförs på Söderkulla i Borås om inget annat anges.

Grundutbildningen vänder sig till dig som inte har lastbilskörkort sedan tidigare. I utbildningen ingår 60 timmar körkortsutbildning körkort C och 140 timmar yrkesförarkompetens. För dig som är under 21 år krävs att du har klarat provet för yrkesförarkompetensutbildningen och genomfört alla 280 timmar innan du kör upp.

Grundutbildningen har vi skapat som en komplett lösning för dig som vill jobba med att köra lastbil. Vi arbetar i små grupper, allt för att du skall få en så bra och effektiv utbildning som möjligt. I utbildningen lär du dig att framföra lastbilen på ett säkert vis och att känna trygghet bakom ratten. Utbildningen sker på heltid under fem veckor och efter godkänd utbildning har du fått allt som krävs för att du skall bli attraktiv på arbetsmarknaden.

Första veckan har vi fokus på grundutbildning såsom manövrering och grundläggande kunskaper om kör- och vilotider, lagar kring yrkesmässig trafik samt fordonsteknik.

Under den andra veckan har du lärt dig hur stor plats lastbilen tar, och att växla, starta och stanna, så nu börjar vi köra i något mer trafikerad miljö. I teorin fortsätter vi med miljö, fordonsteknik och lastvikter.

Vecka tre genomför du teoriprov C hos Trafikverket och körkortsteorin är nu avklarad. Körningen blir nu mer avancerad och mer rationell. Detta betyder att vi börjar inrikta oss mer på hur du skall använda fordonet i ditt framtida yrke. I teorin fortsätter vi med lastvikter och lastsäkring. Under vecka tre fördjupar du dig också i yrkeskunskaper som t.ex. transportadministration, logistik samt hur din framtida bransch fungerar.

Vecka fyra innehåller fortsatt körning i avancerad miljö, nu har du kommit så långt att du skall kunna hantera fordonet på egen hand. Du skall själv kunna planera din körning mot givna mål. I teorin så fortsätter vi nu med godshantering och fördjupning i fordonsteknik.

Under vecka fem kör du upp för behörighet C. I teorin knyter vi nu ihop säcken och tittar på miljö, hälsa och friskvård, första hjälpen, godshantering, attityder och beteende samt lagar och regler. Efter vecka fem är utbildningen genomförd och det enda som återstår är att avlägga provet för yrkesförarkompetensbevis hos trafikverket. För dig som är under 21 år får du komplettera med ytterligare 140 timmar.

Du måste ha körkortstillstånd och vara bosatt i Sverige för att för att kunna delta i kursen.

Ni måste behärska Svenska i tal och skrift.